Ralli tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Katsojalle ralli on kotisohvalta seurattuna turvallista mutta tien laidassa rallin seuraajat eivät valitettavasti ole välttyneet jopa kuolemaan johtaneilta onnettomuuksilta. Saman ovat kokeneet kuljettajat ja kartanlukijatkin, osa heti ralliuran loputtua. Rallin MM-sarjasta on monenlaisia tarinoita ja mielenkiintoisen sarjasta tekee myös monipuoliset persoonat. Ensimmäinen rallin MM-sarjan kuljettajatittelin voitti Sandro Munari Italiasta Lancia Stratos HF:llä vuonna 1977. Autot olivat siihen aikaan todellisia ohjuksia, eikä turvallisuus ollut lähellekään nykyistä luokkaa.
Ensimmäistä kertaa virallista rallin MM-sarjaa ajettiin vuonna 1973. Rallin MM-sarja on tunnettu alkujaan FIA Cupina, jonka suomalainen Markku Alen voitti 1978. Aiemmin kisoja ajettiin A- ja B-ryhmän ralliautoilla, mutta siitä luovuttiin vuonna 1986, jolloin B-ryhmä kiellettiin. Rallia ajetaan MM-tasolla nykyään ympäri maailmaa. Nykysarjassa kuljettajia on 21 ja heillä kaikilla on omat kartanlukijat ja tallien henkilökunta. Rallin MM-sarjaa pyörittävät sadat ihmiset ja se on edelleen suosittu urheilumuoto moottoriurheilun ystävien keskuudessa.
Suomalaiset huippukuskit rallin MM-sarjassa
Suomalaiset ovat tunnetusti maailman nopein kansa, jos puhutaan humaltumisesta tai autoilla ajamisesta. Vuonna 1978 maailma saikin todeta suomalaisen Markku Alenin vauhdin ylitsepääsemättömän kovaksi muihin FIA Cupin kuskeihin verrattuna. Markku Allan Alen ajoi yhdessä kartanlukijansa, Ilkka Kivimäen kanssa vastustamattomasti mestariksi kiistattomilla taidoillaan. Yhteensä Alen voitti 19 MM-sarjan osakilpailua vuodesta 1973 vuoteen 1993 kestäneellä urallaan. Markku Alen palasi vielä ratin taakse vuonna 2001 ajamaan Suomen rallin. Alenin hieno ura päättyi onnettomuuteen suurajoissa vuonna 1993.
Suomalaiset saivat odottaa seuraavaa rallin MM-sarjan voittajaa vuoteen 1981, jolloin Ari Pieti Uolevi Vatanen voitti sarjan Ford Escort RS1800 -autollaan. Vatanen kasvoi Tuupovaarassa, aloitti ralliautoilun vuonna 1971 ja menestyksekkäästi yli 20 vuotta. Vuonna 1985 ajoi vakavan onnettomuuden Argentiinan rallissa, mutta palasi vielä senkin jälkeen ajamaan autoa huipputasolla. Vatanen ajoi yhteensä 101 rallin MM-sarjan kilpailua voittaen niistä kymmenen. Vatanen oli aktiiviuransa jälkeen ehdolla FIA:n puheenjohtajaksi. Vatanen on toiminut myös politiikassa.
80-luvun mestarit
Hannu Olavi Mikkonen voitti vuonna 1983 rallin MM-sarjan mestaruuden Audi Quattro A1 ja A2 -autoilla kartanlukijanaan Arne Hertz. Mikkola voitti myös Jyväskylän suurajot valtaisat seitsemän kertaa vuosina 1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1982 ja 1983. Lisäksi Mikkola voitti rallin MM-sarjassa kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Mikkola tunnetaan myös ensimmäisenä ei-afrikkalaisena Safari-rallin sekä maailman pisimmän rallin, Lontoo-Meksiko-maratonrallin voittajana. Mikkola päätti pitkän uransa vuonna 1993 Jyväskylän suurajoissa ollessaan jo 51-vuotias.
80-luvulla seuraavaa suomalaista rallin MM-sarjan mestaria ei tarvinnut montaa vuotta odottaa, sillä Timo Salonen voitti maailmanmestaruuden vuonna 1985. Salonen aloitti ralliuransa isältään salaa vakiotehoisella Datsun 1600SSS:llä. Hän sijoittui junioreiden yleiskilpailussa toiseksi. Salonen saavutti ensimmäisen MM-tason osakilpailuvoittonsa vuonna 1977 Kanadan Quebecissa. Salonen saavutti mestaruuden ensimmäisenä kuljettajan Peugeotille. Salonen voitti 95 MM-osakilpailustaan 11. Jyväskylän suurajot Salonen voitti kahdesti. Salonen lopetti aktiiviuransa vuonna 1992. Salosen ennätyksiin kuuluu viiden perättäisen MM-rallin voittaminen.
90-luvulle edetessä suomalaisten menestys oli jatkuvaa
Juha Kankkunen voitti mestaruuden heti Timo Salosen jälkeen. Kankkunen on nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 1986, 1987, 1991 ja 1993. Kankkunen saavutti mestaruuden kolmessa eri tallissa Peugeotilla, Lancialla ja Toyota. Juha Kankkunen ajoi myös Hyundailla, Fordilla ja Subarulla. Ensimmäisen voittonsa hän ajoi vuonna 1985 Safari-rallissa. Kankkusella on takataskussaan 23 rallin MM-sarjan voittoa. Vuonna 1993 Kankkunen valittiin Suomen parhaaksi urheilijaksi. Kankkusen viimeinen ralli oli vuonna 2010 Jyväskylän Neste Oil Ralli autonaan Ford Focus.
Vanhan koulun rallikuskien lopettaessa uransa uusi nuori kyky astui parrasvaloihin toden teolla vuonna 1996, kun Tommi Antero Mäkinen voitti maailmanmestaruuden. Mäkisen mestaruuskiito jatkui aina vuoteen 1999 neljällä perättäisellä mestaruudella. Mäkinen ajoi 139 MM-rallia ja voitti niistä 24. Kaikki maailmanmestaruudet Mäkinen voitti ajalla Mitsubishin tallissa. Mäkisen vuoden 1998 mestaruus muistetaan dramaattisista vaiheista, kun Mäkinen joutui viimeisessä rallissa keskeyttämään heti rallin alettua ja Carloz Sainz näytti ajavan maailmanmestaruuteen. Sainzin auto kuitenkin jäi tielle 200 metriä ennen maalia.
Uusi mestari Grönholm
2000-luvun alkaessa suomalaiset pysyivät yhä rallin valtiaina, sillä Marcus Ulf Johan “Bosse” Grönholm voitti mestaruuden heti vuonna 2000. Grönholm voitti mestaruuden myös vuonna 2002. Marcus Grönholm on voittanut eniten MM-osakilpailuja suomalaisista kuskeista. Grönholm voitti mestaruudet Peugeotilla ja Subarulla. Grönholm aloitti ensin motocrossissa mutta loukkaannuttuaan siirtyi rallin pariin. Palkintosijoja Grönholmilla on 62 ja erikoiskoevoittoja 540. MM-pisteitä hänellä on 615. Grönholm haastoi toden teolla Sebastien Loebin monissa kisoissa ja kaksikon välinen taistelu voitoista oli kovaa.
Suomalaisen ralliautoilun tulevaisuus
Nykypäivänä suomalaiset kuljettajat kantavat niskassaan historian asettamia menestyspaineita. Huutoon ovat vastanneet Jari-Matti Latvala, Kalle Rovanperä ja Esa-Pekka Lappi. Kaikki omaavat mestaruuteen pääsyyn tarvittavat kyvyt ja ajotaidot. Suomalaisen ralliautoilun tulevaisuus näyttää kirkkaalta tulevinakin vuosina. Ranskalaiset kuljettajat ovat hallinneet rallin MM-sarjaa pitkään, mutta voimme kaikki odottaa jonkun, tai joidenkin, suomalaisten kuljettajien nousevan kirkkaimmalle pallille jo lähivuosina. Uudet kuljettajanalut harjoittelevat pitkin sorateitä ja peltoja palava katse silmissään – tulevaisuudessa siintää vakaa tavoite rallin MM-sarjan maailmanmestaruudesta.