Parhaimmat ulkomaalaiset rallikuskit

Aina autojen keksimisestä lähtien ihmismieltä on kiehtonut tarve ajaa kovempaa. Nykyisiin ralliautoihin verrattuna ensimmäiset autot eivät tarjonneet yhtä suurta vauhtia ja jännitystä, mutta kuitenkin autokilpailuja järjestettiin vuosittain. Tiedettävästi ihka ensimmäinen virallinen autokilpailu järjestettiin jo vuonna 1894 Ranskassa, Englannissa 1896 ja Ruotsissa 1904. Ensimmäinen kansainvälinen sensaatioralli järjestettiin Monte Carlossa vuonna 1911 ja se on ajettu joka vuosi siitä lähtien. Suomeen kilpailutoiminta saapui vuonna 1910, kun autoilla ajettiin suomalaiseen tyyliin Viipurin jääradalla.

Autojen tekniikan kehittyessä 50-luvulla huomattiin että kilpailujen järjestäminen liikenteelle avoimilla teillä olisi liian vaarallista. Rallikilpailuja alettiin järjestää suljetuilla radoilla ja se muodostui ammattimaiseksi urheilulajiksi. Autovalmistajat alkoivat muodostaa rallitallejaan. Rallissa on kilpailtu virallisesti vuodesta 1973 lähtien. Ensimmäiset vuodet jaettiin vain valmistajien mestaruuksia ja vuodesta 1979 lähtien myös kuljettajien mestaruuksia. Rallin kovatasoisimman luokan, MM-sarjan ensimmäinen nimi oli FIA Cup. Tänä päivänä MM-rallia ajetaan 13 eri kilpailussa ympäri maailmaa sorateillä, asfaltilla ja lumella.

Sandro Munari

Italialaista Sandro Munaria pidetään MM-ralllin ensimmäisenä epävirallisena maailmanmestarina. Hän sai lempinimen Il Drago. Hän edusti koko uransa aikana Lancian tallia ja hänen autonaan muistetaan erityisesti Lancian Stratos -malli. Munari ajoi heti uransa alussa kansainvälisellä tasolla osallistuen jopa vuoden 1965 Jyväskylän suurajoihin. Uransa aikana Munari voitti Korsikan Rallin vuonna 1972 ja oli mukana MM-rallissa heti sen alusta lähtien vuodesta 1973 eteenpäin. Munari tunnetaan erityisesti vaikean Monte Carlon rallin taitajana.

Uransa aikana Munari osallistui 36 rallikilpailuun. Hän ehti kerätä niistä 7 voittoa, 14 palkintosijaa ja lisäksi 91 erikoiskoevoittoa. Munari oli erityisesti vuoden 1976 parhain kuski. Tällöin hän osallistui 7 kilpailuun ja vain yhtä lukuun ottamatta hän ajoi palkintosijoille. Seuraavana vuonna Munari voitti FIA Cupin, mutta ajettuaan vain yhden rallin: legendaarisen Monte Carlo -rallin. Munari ei ollut enää entisensä, kun kuljettajien pisteitä alettiin jakaa kauden 1978 jälkeen. Tästä huolimatta häntä pidetään ensimmäisenä suurena MM-sarjan kuljettajana.

Carlos Sainz

Carlos Sainz Cenamor eli lempinimeltään El Matador tai Rey Carlos, on espanjalainen rallikuljettaja. Urheilu-uransa Sainz aloitti pelaamalla squashia ja voittamalla Espanjan mestaruuden. Kiinnostus autourheilua kohtaan johdatti Sainzin ralliurheilun pariin, jossa hän osoitti alusta lähtien lahjakkuutta. Ajettuaan muutaman menestyksekkään kauden B-ryhmän autoilla ja kokeilemalla MM-ralleja, hänet otettiin ammattilaisten joukkoon Toyotan talliin vuonna 1989. Ensimmäinen kausi Toyota Team Europen autoilla oli pettymys, mutta sen jälkeen alkoi tapahtua. Sainz voitti kaksi maailmanmestaruutta vuosina 1990 ja 1992.

Kaudeksi 1993 Sainz siirtyi Lanciaan, mutta ei menestynyt. Talli vaihtui tällä kertaa Subaruksi ja Sainz voittikin kaksi MM-hopeaa. Uransa jokaisena ajovuotena Sainz oli aina kärkitaisteluissa mukana ja hän ehti edustaa vuorotellen Fordia ja Toyotaa. Vuonna 1997 hän voitti Mestareiden kisan. Viimeiset aktiivisen rallivuotensa hän ajoi Citroenillä ja voitti parhaimmillaan MM-pronssia. Vuonna 2005 Sainz väläytteli uransa lopettamista, mutta siirtyikin ajamaan aavikkoralleja. Hän ehti ajaa 18 rallikautta ja voittaa kaksi maailmanmestaruutta.

Colin McRae

Colin Steele McRae oli skotlantilainen rallilegenda. Hän voitti ralliautoilun maailmanmestaruuden vain kerran, vuonna 1995, mutta jätti ainutlaatuisen jäljen rallimaailmaan. Hänet tunnetaan rallipiirien ulkopuolella Colin McRae Rally -tietokonepelisarjasta. McRae aloitti ammattiuransa Subarun tallissa vuonna 1993. Hän ehti tätä ennen voittaa Britannian rallisarjan kahdesti. Heti uransa alusta hänestä muodostui tiukka taistelupari hallitsevalle mestarille Carlos Sainzille. Hän nappasi mestaruuden Sainzin edestä vuonna 1995. Voiton jälkeen Kuningatar Elisabeth II nimitti hänet Brittiläisen Imperiumin ritarikunnan jäseneksi.

Maailmanmestaruuden jälkeen McRae jatkoi edelleen Subarulla ja jatkoi taisteluaan sarjan kärkipaikoista, mutta ei onnistunut uusimaan mestaruuttaan. Vuonna 1999 McRae päätti vaihtaa Fordille, mutta ei edelleenkään löytänyt haluamaansa menestystä. Vuonna 2003 McRae koetti vielä onneaan uuden tallin Citroenin kalustolla, mutta seuraavien kausien aikana McRae osallistui vain muutamaan kilpailuun ja keskeytti useammassa. Vuonna 2006 hän ajoi vain yhdessä kilpailussa ja keskeytti teknisten vikojen takia. Vuonna 2007 Colin McRae kuoli traagisesti lentämänsä helikopterin syöksyessä maahan kuljettajan kotitilalla Skotlannissa.

Richard Burns

Englantilainen Richard Burns ajoi kuusi kautta MM-sarjassa ja voitti yhden maailmanmestaruuden vuonna 2001. Lisäksi koko uransa aikana hän voitti 10 osakilpailua. Burns aloitti uransa Subarulla ajamalla Iso-Britannian rallisarjassa. Hän siirtyi Mitsubishiin ammattilaistalliin vuonna 1996 ja ajoi ensimmäisen MM-kautensa vuonna 1998. Maailmanmestaruutensa hän voitti Subarulla ja vaihtoi vielä Peugeotille vuonna 2002 ollen aina mukana kärkikamppailuissa. Sairaskohtauksen jälkeen hänellä todettiin kasvaimia aivoissa vuonna 2003. Leikkauksien ja hoitojen jälkeen Burns kuitenkin menehtyi vuonna 2005 vajottuaan koomaan.

Sebastien Loeb

Ranskalainen Sebastien Loeb on uusimpia rallimestareita. Hän on maailman menestynein rallikuski voittaen rallin maailmanmestaruuden 9 kertaa peräkkäin. Lisäksi Loebin nimissä on useita MM-rallin ennätyksiä kuten eniten voittoja, eniten maaliintuloja ja eniten pisteitä. Loeb aloitti uransa MM-sarjassa vuonna 1999 ja Loebin valtakausi alkoi vuodesta 2004 eteenpäin. Yhdeksännen mestaruutensa jälkeen vuonna 2012 Loeb ilmoitti lopettavansa aktiivisen MM-ralliuransa, mutta siirtyi rata-autoiluun, erityisesti vakioautoilun pariin. Tästä huolimatta Loeb ajaa edelleen useita rallin MM-sarjan kilpailuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *