Tulevaisuuden suuret suomalaiset rallitoivot

Vaikka Suomi on pieni maa, niin se on historiansa aikana tuottanut epätavallisen määrän kirkkaita rallitähtiä. Ensimmäiset suomalaiset rallikuljettajat, jotka pääsivät nauttimaan kansainvälisistä ralliareenoista, olivat Rauno Aaltonen ja Pauli Toivonen vuonna 1961. Aaltosen tallikumppaniksi saapui myöhemmin Timo Mäkinen. Suomalaisten kyvyt esiteltiin tositeolla vuonna 1965, kun Mäkinen voitti Monte Carlon rallin ja Rauno Aaltonen voitti Euroopan mestaruuden. Tämän jälkeen esimerkiksi Markku Alén, Ari Vatanen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm ovat siivittäneet suomalaisten suurta menestystä.

Tulevaisuuden toivoja pyritään valmentamaan ja tukemaan kansallisella tasolla jo erittäin nuoresta iästä asti. Suomen kansallisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport on perustanut oman AKK Driver Academy -valmennusryhmän, jossa valmennetaan Suomen tulevaisuuden toivoja ja täten pidetään huolta, että tulevaisuudessa ralliradoilla tullaan näkemään suomalaista menestystä. Akatemiassa käytetään tämän päivän huipputason valmennustapoja, välineitä ja menetelmiä. Kaikkien koulutettavien lahjakkuuksien tavoitteet on menestyä kansainvälisillä areenoilla. Koulutuksen ovat läpikäyneet muun muassa Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Esapekka Lappi.

Esapekka Lappi

Vuonna 1991 syntynyt Esapekka Lappi on lähivuosien suurimpia lahjakkuuksia. Hän ajaa Toyotan tehdastiimissä rallin MM-sarjassa vuodesta 2017 lähtien. Lapin lahjakkuudet on tullut esille jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Hän voitti ylivoimaisesti rallin suomenmestaruuden vuonna 2012 voitettuaan kaikki osakilpailut kartturinsa Janne Fremin kanssa. Samana vuonna hän voitti myös Puolan rallin, joka oli osa rallin EM-sarjaa. Seuraavana vuonna Lappi kiinnitettiin Skodan tehdastalliin MM-sarjan oheissarjana ajettavaan FIA WRC 2 Champioship -sarjaan. Vuonna 2016 hän voitti Suomen MM-rallin WRC 2-luokan.

Vuonna 2017 hän siirtyi rallilegenda Tommi Mäkisen luotsaamaan Toyotan tehdastiimiin ja sai käyttöönsä Yaris WRC -auton. Hän on tallin kolmoskuljettaja kahden muun suomalaiskuljettajan rinnalla. Samaa tallia edustavat myös Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen. Lappi aloitti kauden 2017 myöhemmin ajaen yhteensä 8 kilpailua. Parhain sijoitus kaudella oli voitto Suomen Neste Rallissa, jolla Lappi sai nimensä kaikkien suomalaisten huulille. Kausi 2018 on alkanut niin ikään vahvasti ja Lapin suhteen on suuria odotuksia.

Emil Lindholm

Vuonna 1996 syntynyt toisen polven kilpa-autoilija Emil Lindholm tunnetaan parhaiten rallin kahdeksankertaisen suomenmestarin Sebastian Lindholmin poikana, kaksinkertaisen maailmanmestari Marcus Grönholmin serkunpoikana ja ralli-cross kuljettaja Niclas Grönholmin pikkuserkkuna. Hän voitti Neste Rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailun vuonna 2017. Lindholm voitti kaksipäiväisen finaalin, jossa arvioitiin nuotitusta, henkistä ja psyykkistä kestävyyttä ja viestinnällisiä valmiuksia englanninkielisessä haastattelussa. Voiton kanssa hän sai mahdollisuuden osallistua Ford Fiesta R2T -autolla JWRC -luokkaan vuoden 2017 Neste Ralliin.

Perhetaustastaan huolimatta Lindholm on onnistunut muodostamaan itselleen jo vahvan uran. Hän ajoi ensimmäisen SM-rallinsa vuonna 2015 Vaakuna Rallissa ja sijoittui ajamassaan SM3 -luokassa kolmanneksi. Vuonna 2016 Lindholm osallistui vain kolmeen kilpailuun eikä onnistunut pääsemään maaliin kuin kerran ja ollen tällöin SM4 -luokan kolmas. Seuraava kausi päättyi SM3 -luokan hopeaan, joka myös huomioitiin Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa. Kaudelle 2018 Lindholm siirtyi Marcus Grönholmin omistamaan ja valmentamaan GPX -talliin kilpailemaan suomenmestaruudesta kartanlukijanaan Mikael Korhonen.

Teemu Suninen

Vuonna 1994 syntynyt Teemu Suninen on pitkään ollut suomalaisten tulevaisuuden toivojen huippujoukossa. Suninen on aloittanut uransa kartingista. Hän voitti lajin suomenmestaruuden lisäksi EM-pronssia ja oli MM-kilpailuissa neljäs. Kauden 2012 ajan Suninen kokeili EM-sarjan rallicrossia ja oli heti neljännessä kilpailussaan voitokas. Vuonna 2013 Suninen päätti vaihtaa ralliin. Seuraavana vuonna hän ajoi ensimmäisen MM-sarjan rallikilpailunsa Suomen rallissa WRC3 -luokassa. Suninen voitti ylivoimaisesti oman osakilpailunsa ja oli kokonaistuloksissa 17. Tämä herätti ammattilaistallien mielenkiinnon.

Vuonna 2015 Suninen ajoi kahden tallin autoilla: Team Orecan ja TGS Worldwiden. Autoina olivat Citroen DS3 R3T, Skoda Fabia S2000 ja Ford Fiesta R5. Suninen ajoi WRC2-luokan kymmenenneksi jatkaen myös seuraavalla kaudella Team Orecan tiimissä ajaen Skoda Fabia R5 -autoa. Hän oli kauden 2016 päätteeksi WRC -luokan kokonaispisteissä 18 ja WRC2 -luokan kakkonen. Vuodeksi 2017 Suninen siirtyi M-Sport WRT:n talliin ja paransi tulostaan ollen WRC-sarjan loppupisteissä 14 ja WRC2 -luokassa taasen kolmas.

Kalle Rovanperä

Kalle Rovanperä on suuria tulevaisuuden toivoja. Hänen isänsä Harri Rovanperä voitti ensimmäisen rallinsa SM-sarjan N-luokassa 27-vuotiaana. Ammattilaisena isä Rovanperä ajoi useita tehdastallien autoja ja voitti osakilpailuja. Vuonna 2000 syntynyt Kalle Rovanperä suunnittelee taistelevansa maailmanmestaruudesta lähitulevaisuudessa. AKK:n myöntämällä erikoisluvalla vain 16-vuotiaana Kalle Rovanperä ajoi SM-rallin yleiskilpailun ykköseksi. Vuoden 2017 Rovanperä kilpaili Suomessa, Latviassa ja Italiassa WRC2 -sarjassa Ford Fiesta R5-autolla ollen loppupisteissä 15. Juuri 18 vuotta täyttänyt Rovanperä jatkaa edelleen WRC2 -luokassa.

Neste Ralli Tulevaisuuden tähti -kilpailu

AKK Sports Oy perusti vuonna 2014 lupaavia rallilupauksia kartoittavan kilpailun: Tulevaisuuden Tähden. Kilpailun tarkoitus on vauhdittaa nuorien lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman kärkeä. Kilpailun voittaja saa mahdollisuuden osallistua Neste Ralliin täydellä kilpailupaketilla johon sisältyy R3T -ralliauto, huoltotoimet, valmennus ja konsultointi mediasuhteiden hoitoon. Osallistujat valitaan rallin SM-sarjan SM3-luokassa ajettujen neljän kilpailua edeltävän osakilpailun tuloksiin perustuen. Viisi menestyksekkäintä ajajaa kutsutaan valintatapahtumaan, jossa tehdään koko kauden suorituksiin perustuva uusi analyysi ja voittaja valitaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *