SM-Ralli

Suomalaisen autourheilun ehdotonta kärkipaikkaa pitää hallussaan rallin SM-sarja. Se on kansallinen mestaruussarja, jonka parissa on mitelty jo vuodesta 1959 alkaen. SM-rallin ensimmäinen kausi koostui neljästä kilpailusta, jotka olivat Helsingissä pidetyt Hankiralli, 500-ralli ja Syysralli, sekä Jyväskylän Suurajot. Joitakin vuosia myöhemmin mestaruus ratkottiin viiden osakilpailun turvin. Tänä päivänä rallin suomenmestaruus selviää seitsemän kilpailun perusteella. Kisat on jaettu pidettäväksi ympäri vuoden, joten rallikansa saa nauttia vauhdin huumasta kesän neljän kilpailun lisäksi myös kolmella talvikilpailulla.

Vuoden 2018 osalta rallikauden käynnisti tammikuussa perinteisesti pidetty Arctic Lapland Rally. Helmikuussa lumi pöllysi SM Vaakuna-Rallissa Mikkelissä ja talvikauden viimeisen kilpailun titteliä kantaa maaliskuussa ajettava SM Itäralli, jonka pitopaikkana toimi Joensuu. Kesällä ajettavista ralleista ensimmäinen on toukokuussa Kouvolassa, jossa pidetään SM O.K. Auto-ralli. Kesäkuussa vuoron saa Pohjanmaa Ralli Seinäjoella. Tämän jälkeen siirrytään Pirkanmaa-Satakunta -akselille, jossa Huittisten ja Sastamalan teillä ajetaan Enset SM-Ralli. Päätöksensä rallikausi saa Turussa syyskuun lopussa, jossa vuoronsa saa SM Teijo Talot -ralli.

SM-Rallin luokat

Jotta jännitys suomalaisen autourheilun parissa ei jäisi pelkästään yhden autoluokan varaan, ratkotaan suomenmestaruuden erikseen kaksi- ja nelivetoisissa autoissa. Lisäksi mestaruudet jaetaan erikseen kuljettajille, kartanlukijoille sekä luonnollisesti myös tiimeille. Niin kaksivetoisissa autoissa kuin nelivetoisissakin mitaleita jaetaan kahdessa eri luokassa, eli yhteensä neljässä eri luokassa. Luokkia ovat SM1suomenmestaruus Super4, SM2 Tuotanto4, SM3 R2 ja SM4 Super2. Jokaisessa luokassa kaikki kisassa maaliin päässeet saavat pisteitä, joiden määrä riippuu kisassa saavutetusta sijoituksesta.

Mitä eri ralliluokat sitten tarkoittavat? SM1: Super4 -luokassa kilpaillaan S2000 ja R5 -ryhmien autoilla yhdessä FinR4wd-autojen kanssa. Nelivetoiset autot ovat viritettyjä niin moottoriltaan, alustaltaan kuin voimansiirroltaankin. SM2: Tuotanto 4 -luokassa kilpaillaan FIA N ja FIA R4 -ryhmien autoilla yhdessä FinN4wd-ryhmän autojen kanssa. SM2-luokan autot ovat nelivetoisia, mutta niiden moottoreita ei ole viritelty ja rakentelu on rajoitetumpaa. SM3: R2 -luokassa autot ovat pieniä kaksivetoisia kilpa-autoja ja SM4: Super2 -luokassa ajetaan isoilla kaksivetoisilla kilpa-autoilla.

Vuoden 2018 SM-Rallitiimit

Vuonna 2018 Rallin SM-nimikkeestä kilpailee kuusi tiimiä, jotka ovat Dynamo, Ford Motorcraft, Hannu´s Rally Team, Printsport 1 ja 2, TGS Worldwide sekä GGTurbo Ford Junior Rally Team. Dynamo on Valkealassa kotipaikkaansa pitävä tiimi, jonka tallipäällikkönä toimii Riku Seppä. Autoista Dynamolla on käytössään Skoda Fabia R5, Skoda S2000 sekä Mitsubishi Lancer Eco 9. 2015 perustetulla Ford Motorcraft -tiimillä tallipäällikkönä toimii Arto Kumpumäki ja kotipaikkaansa tiimi pitää Uudessakaupungissa. Ralliautoinaan Ford Motorcraft käyttää Ford Fiesta R2T:itä.

Hannu Lehessaari on tallipäällikkönä Hannu´s Rally Team -tallissa, joka on perustettu 2004 ja jonka kotipaikka on Espoo. Autoina ovat Peugeot 208 T16 R5 sekä Skoda Fabia R5. Printsport 1 & 2 on jo vuonna 1997 perustettu lievestuorelainen tiimi, jonka tallipäällikkö on Eero Räikkönen. Autoina tiimillä on useita Skoda Fabia R5 -ralliautoja. Toni Gardemeisterin tiimi on TGS Worldwide, joka on perustettu 2011. Autoina sillä on Skoda Fabia R5:sia, Skoda Fabia S2000 sekä Opel Adam R2.

Lisänä junioritiimi

SM-Rallin viittä aiemmin mainittua tiimiä täydentää lisäksi GGTurbo Ford Junior Rally Team, joka on helsinkiläinen, vuonna 2018 perustettu tiimi. Tallipäällikkönä tiimillä toimii Jaakko Tapper ja autoina sillä on Ford Fiesta R2T -ralliauto kaksin kappalein. GGTurbo Ford Junior Rally Teamissä on erityistä se, että se on osa GGTurbo uusioturboahtimen valmistajan testi- ja tuotekehitystä tukevaa toimintaa. Lisäksi tiimi tarjoaa nuorille autourheilussa ammattilaisiksi tähtääville nuorille runsaasti ajokilometrejä erilaisissa olosuhteissa sekä eri maissa.

GGTurbo Ford Junior Rally Team työskentelee paitsi tulevien ammattikuljettajien kouluttamiseksi, myös tavallisten autoilijoiden hyödyksi. Nykyaikaisten henkilöautojen moottorit ovat usein kuutiotilavuuksiltaan pieniä turboahdettuja, kuten asian laita on myös GGTurbo Ford Junior Rally Teamin autoissakin. Tästä johtuen tiimi toimii testaajana moottoreiden valmistajille, jotka hyödyntävät saatuja tuloksia suoraan kuluttajille suunnattujen autojen suunnittelussa ja valmistuksessa. Ford 1.0 Ecoboostin kerrotaan olevan lyömätön auto tuotekehitykseen, jossa tarkoituksena on tarjota tulevaisuuden autoille tehokkaita, vaikkakin kuutiotilavuuksiltaan pieniä, moottoreita.

Suomi Cup

Ralli-SM osakilpailujen lisäksi rallikansaa viihdyttää myös omana sarjanaan toimiva Suomi Cup. Siinä autoina toimivat V1600- ja F-ryhmän ralliautot, jotka ovat erityisesti nuorten kuljettajien keskuudessa suosittuja. Kummatkin autotyypit kilpailevat Suomi Cupissa omissa luokissaan, jotka ovat SC5 ryhmä F ja toisena luokkana SC6 V1600. Suomi Cup mahdollistaa sen, että lähes kaikissa autoluokissa on mahdollista ajaa sarjapisteistä. Lisäksi naisille ja juniorikuljettajille on omat arvosarjansa, joista juniorisarjoissa on mahdollista kilpailla viidessä eri luokassa.

Uudistuva SM-Ralli

Muuttuvan maailman ilmiöt ja tarpeet ovat olleet esillä myös rallissa, joka on hienolla tavalla vastannut uudenlaisten polttoaineiden ja kalustojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Sarjasääntöjen muutokset vuosien kuluessa ovat päivittäneet SM-rallin tähän päivään, joten rallikansa voi olla lajista puhuttaessa varma, että katsomosta käsin tarkasteltuna esillä on vain ja ainoastaan nykyaikaista, huipputekniikkaa hyödyntävää osaamista. Lisäksi lukuisat eri ralliluokat tekevät tästä suomalaisen autourheilun kuningaslajista monipuolisen ja viihdyttävän elämyksen jokaiselle aihepiiristä kiinnostuneelle. Ralli on kovatasoista urheiluviihdettä, jonka tarjoama vauhdin huuma on taattua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *