Hankirallissa autourheilu ja hauskanpito kohtaavat

Sanotaan, että Hankirallin henkeä ei voita mikään! Suomen talvessa ajettavasta Hankirallista on muodostunut jo useamman sukupolven kokemus autourheilusta parhaimmillaan. Laji sisältää vauhtia, tiukkoja kaarteita ja hyvää kilpailuhenkeä äärimmäisissä olosuhteissa. Alkujaan helsinkiläinen perinne on tullut tunnetuksi koko maassa Hangosta käsivarteen, sillä kilpailuja on järjestetty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta joka vuosi. Hankiralli onkin yksi jännittävimmistä maamme ralliautoilun perinteisiin kuuluvista lajeista. Vuonna 2018 hankirallia ei järjestetä, mutta nyt onkin mahdollista jo ilmoittautua vuoden 2019 Hankikseen.

Hankiralli on paitsi jokavuotinen autokisailu-tapahtuma, myös ennen kaikkea elämäntapa harrastajalleen. Tätä harrastusta ylläpitää Hankiralli-yhdistys ry. Tämä 90-luvun puolivälissä perustettu yhdistys vastaa tapahtuman moninaisista järjestelyistä, mutta suuntaa huomiota myös hyvän liikennekulttuurin ja vastuullisen autoilun edistämiseen. Loppujen lopuksi aina kun ei voi ajaa pelkkää rallia! Yhdistys järjestää jäsenilleen autoaiheista toimintaa ja laajemmalle yleisölle koulutusta ja huvia – kaikki tietenkin rallin maailmasta. Kaikki autourheilusta ja talvirallista kiinnostuneet ovat tervetulleita yhdistykseen muistelemaan menneitä ja suunnittelemaan tulevaa!

Rallia kylmäpäille talviolosuhteissa

1950-luvulla rallia itseään ei Suomesta puuttunut. Tuohon aikaan Jyväskylän Suurajot olivat kyllä jo olemassa, mutta vaativaa, oikeita pikataipaleita sisältävää talvella käytävää kilpailua ei Suomessa vielä ollut nähty. Moista ei kyllä ollut nähty oikeastaan missään muuallakaan. Tätä talviauto-urheilun mentävää aukkoa syntyi sitten Hankis täyttämään. Maamme sen hetkinen tiestö ja talven jännittävät olosuhteet mahdollistivat puitteet tälle mahtavalle ja innovatiiviselle autoiluhaasteelle. Pian Hankirallin maine levisi tietysti laajemmallekin ja alkoi houkutella ulkomaalaisia haastajia kisaamaan.

Tämän mahtavan lajin syntyä voi tutkia lisää Hankiralli-yhdistyksen Hankis-kirjasta. Vaikka Hankiralli ei nykyään ole samassa loistossaan kuin synnyinpäivinään, se ei kuitenkaan onneksi ole kadonnut koko rallikalenterista. Hankis-kirja pyrkiikin avaamaan tämän mahtavan kisan historiaa uusille sukupolville, jotka eivät vielä Hankirallin huippuaikoina olleet syntyneetkään. Lunta ja pimeää, sekä hurjia kokeita sisältävät pitkät pikataipaleet ilman etukäteisharjoittelua olivatkin rallia parhaimmillaan. Tämän tunnelman lukija voikin kirjasta aistia. Kirjan kautta pääsee tutustumaan paremmin tähän perisuomalaiseen rallin taidonnäytteen peruskiveen.

Ensimmäinen hankiralli

Vuonna 1955 Hankirallin pistivät pystyyn autourheilun hurjimmat harrastajat, jotka kokivat tarvitsevansa entistä vaativampia autokilpailuja. Niinpä ensimmäisenä järjestettiin kilpailu nimeltä Talviajo. Tähän kilpailuun otti osaa yhteensä 52 lähtijää, joista lopulta pääsi maaliin vain 25 autoa. Ääriolosuhteet kävivät muille 27 kilpailijalle liian haastaviksi ja kisa jäi kokonaan kesken. Kilpailu kesti yhteensä kaksi yötä ja niiden väliin jääneen päivän verran. Hauskana lisänä mainittakoon, että rallissa oli mukana kisaamassa myös kaksi naispuolista kuskia!

Ensimmäisen hankirallin ajoreitti kulki Helsingistä Lahden kautta Jyväskylään ja sitten Tampereelle ja sieltä Turun kautta Loimaalle ja Loimaalta takaisin Helsinkiin. Kisaan kuului myös reitin varrelle asennettuja salaisia tarkkailupisteitä, jotka mittasivat kisaajien aikaa. Kisan kävi loppuun tosiaan vain 25 kisaajaa. Kisan pienemmän sarjan voitti ajopari Heikki Puustinen ja Mika Tiivola. Isommassa sarjassa taas voittoon kapusivat ajopari nimeltä Eero Koivulehto ja Erkki Haarla. Kisan lopun juhlistamiseksi ajettiin Helsingin Kaivopuiston rannassa vielä jääratakilpailukin.

Hankirallin hurjat haasteet

Hankirallin jännittävimpiin ominaisuuksiin lajina kuuluvat ehdottomana ykkösenä itse sääolosuhteiden tuomat haasteet. Näitä ovat lumen ja jään hatara pito auton renkaiden alla ja kovassa vauhdissa syntyvä lumipöly, joka aiheuttaa kuskille melkoisia näköesteitä. Hankiralliin lähtevän ykköstehtävänä onkin pitää huolta siitä, että alla on hyvät pitävät renkaat, ja että auton hallintataidot ovat kohdillaan. Ja totta kai viimeisimpänä, muttei vähäisempänä, kuskilta täytyy löytyä kyky pitää päänsä kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa. Lumen ja jään tuomat haasteet vaativat auton käsittelijältä paljon.

Lumi on melkoinen vastus autolle ja sen kuskille. Ensinnäkin, kovaa vauhtia lumessa ajaessa näkömahdollisuudet laskevat huomattavasti mitä lujempaan vauhtiin päästään. Lisäksi, autolta vaaditaan paljon tehoja, jotta se pääsisi lumen ja jään, ja täten ihan millä tahansa rotiskolla kisaan on turha lähteä. Hankiralli vaatiikin autolta hyviä hevosvoimia ja päteviä renkaita! Vaikka lumi tarjoaa haasteita, täytyy mainita, että se kuitenkin pelastaa kuskin jään tuomilta haasteilta, ja tarjoaa enemmän pitoa. Ajaessa kannattaakin tähdätä aina ennemmin lumeen!

Hankirallimeininkiä Arctic Lapland -rallissa

Arctic Lapland Rally tunnettiin ennen nimellä Tunturiralli. Tämä hurja koitos järjestetään joka vuosi Suomen joulupukin kotikaupungissa Rovaniemellä. Tähän kisaan kuuluu sekä kansallinen että kansainvälinen rallikilpailu, ja ne kuuluvat rallin SM-sarjaan. Arctic Lapland Rally -tapahtuman järjestää paikallinen Rovaniemen Urheiluautoilijat ry. Yleensä tapahtuma ajoittuu tammikuun loppupuolelle ja näin se onkin SM-sarjakauden ensimmäinen kilpailu! Tunturiralli on hieno tulkinta hankirallista ja ylläpitää sen perinnettä. Tämä vaativa ralli ajetaan jäätävissä ja lumisissa keliolosuhteissa, ja vakuuttaa lappalaisella eksotiikallaan myös F1-kuuluisuudet.

Harkitsetko hankiralliin osallistumista?

Hankirallia on järjestetty Suomessa jo yli 50 kertaa! Entisessä muodossaan eli pääkaupunkiseudulla ajoa järjestettiin 1970-luvulle saakka, mutta sitten teissä tapahtuneiden muutosten vuoksi Helsingin seudulta ei enää rallikäyttöön sopivaa tiestöä löytynyt, ja niinpä rallit täytyi siirtää pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Viime vuosina Hankiralli-tapahtumaa onkin järjestetty Itäisellä Uudellamaalla Porvoon seudulla. Porvoossa reitillä oli 191 kilometriä pituutta ja erikoiskokeita löytyi jopa 7 kappaletta. Erikoiskokeiden pituus oli noin 60 km. Seuraavan Hankiralliin ilmoittautumista kannattaa seurata Autourheilu -sivustoilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *